Skip to main content

Det koster ikke noget at spørge KLA - men det kan være dyrt at lade være!

Det koster ikke noget at spørge KLA - men det kan være dyrt at lade være!

Piskesmæld/Whiplash og erstatning

Sundhedsstyrelsen anslår, at omkring 6.000 danskere hvert år pådrager sig et piskesmæld, som også kaldes whiplash. Langt de fleste sker i trafikken ved påkørsel bagfra, forfra eller fra siden. Piskesmæld og whiplash kan også opstå på andre måder ved eksempelvis vold, fald eller sport. Skaderne efter piskesmæld og whiplash kan være så alvorlige, at du har ret til erstatning.

Heldigvis får ikke alle kroniske følger af deres piskesmæld, men for en stor dels vedkommende er deres liv ændret på et splitsekund. Mulighederne for erstatning efter et whiplash og piskesmæld afhænger af forskellige forhold – både i forhold til ulykken, skadens omfang og hvilken dokumentation, der er i erstatningssagen.

Et piskesmæld er en skade i nakken, som opstår ved, at nakken bliver udsat for en voldsom bevægelse, hvor hovedet bliver kastet først bagover og derefter fremad. Whiplash er en anden betegnelse for den samme diagnose, som også betyder en forstuvning af nakken. Skaderne og symptomerne efter et piskesmæld og whiplash kan være meget forskellige.

Typiske symptomer på piskesmæld/whiplash:

 • Smerter i nakke og skuldre
 • Kraftnedsættelse og udstrålende smerter i arme og fingre
 • Sovende/tung fornemmelse i arme og fingre
 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Synsforstyrelser
 • Svigtende koncentration og hukommelsesbesvær
 • Øget irritabilitet og evt. søvnbesvær
 • Lysoverfølsomhed
 • Støjoverfølsomhed
 • Ændret smagsopfattelse

Erstatning ved piskesmæld og whiplash

En skade i form af piskesmæld kan ikke ses på et røntgenbillede eller andre former for skanninger. Det kan give udfordringer, når man søger erstatning for piskesmæld og whiplash, da det kan være svært at dokumentere skadens omfang og de symptomer, som man oplever.

Derfor er det meget vigtigt at få alle dine symptomer og gener efter et piskesmæld og whiplash dokumenteret ved tidlig lægekontakt. Hvis du har mistanke om piskesmæld eller whiplash efter en trafikulykke, skal du sørge for at opsøge læge eller skadestue hurtigst muligt efter skaden, da det kan få stor betydning for dine muligheder for at få erstatning.

Den tidlige lægekontakt er først og fremmest vigtig, så du kan få den bedste behandling og hjælp efter din skade. Men hvis du har pådraget dig et piskesmæld eller whiplash, kan tidlig lægekonsultation være helt afgørende for erstatning, da lægejournalen bliver din dokumentation for, at alle dine symptomer er opstået umiddelbart efter ulykken/skaden.

Vær opmærksom på, at lægen sørger for at få beskrevet alle dine gener og skader i journalen, der bliver det afgørende bevis for din ret til erstatning ved whiplash og piskesmæld.

Hvis dine symptomer efter piskesmæld eller whiplash først viser sig et stykke tid efter ulykken, kan det være svært at bevise, at de har årsagssammenhæng med den konkrete skade. Måske vælger du at se tiden an, og håber at symptomerne er midlertidige og går over efter lidt ro og tid. Men det kan være meget svært at bevise skadens omfang efter piskesmæld senere, hvis du vælger ikke at opsøge læge hurtigst muligt efter ulykken.

Objektivt ansvar ved trafikulykke

I forbindelse med trafikulykker gælder der et objektivt ansvar, og du kan derfor være berettiget til erstatning ved piskesmæld og whiplash fra den lovpligtige ansvarsforsikring på modpartens bil eller køretøj uanset eventuel egen skyld i ulykken.

Erstatning efter piskesmæld og whiplash kan bestå af flere forskellige erstatningskrav både overfor modpartens ansvarsforsikring, men fra din egen ulykkesforsikring kan du være berettiget til erstatning.

Få specialiseret rådgivning om erstatning ved piskesmæld og whiplash

Forsikringsselskaberne er ofte meget skeptiske og modvillige overfor piskesmæld og whiplash som skade, og udbetaling af erstatning for piskesmæld kan kræve hjælp fra en specialiseret erstatningsadvokat.

Det kan være helt afgørende for din erstatningssag, at du får hjælp til at få oplyst din sag og dokumenteret dit piskesmæld eller whiplash ved lægelige journaler samt hjælp til valg af speciallæge hvis der skal udarbejdes en speciallægeerklæring om din skade.

Vi har som erstatningsadvokater stor erfaring i erstatning efter piskesmæld og whiplash, så kontakt os og få en gratis vurdering af din sag.

Få en gratis vurdering af din sag

RING 70 30 10 14

Mandag-Torsdag: kl. 8-17,
Fredag: kl. 8-15

Har du spørgsmål?
Bliv ringet op kvit og frit


  Kritisk advokat kæmper for skadelidte

  Se film om trafikulykke